Rafaello mocno kokosowe

4.49 (190 ocen)

Lekkie i mało słodkie- ale jeżeli możecie proponuje odrobinę likieru, wódki czy spirytusu do masy, zaostrzy lekko i podkręci smak ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g masła

    1 szklanka cukru

    1 cukier waniliowy

    4 duże lub 5 małych jaj

    2 szklanki mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody

    1 szklanka mleka

    1 szklanka wiórków kokosowych

    Masa:

    1 puszka mleczka kokosowego

    3 łyżki cukru pudru

    500ml śmietany 30% lub 36%

    3 płaskie łyżeczki żelatyny

    1 biała czekolady.

    Dodatkowo wiórki kokosowe na górę
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery Ciasto

Rafaello mocno kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Wiórki kokosowe podprażam na suchej patelni, ciągle mieszam, bo bardzo łatwo się przypalają, a gotowe przekładam na zimny talerz- studzę.

    Mąkę przesiewam wraz z proszkiem i sodą.

    Otwieram puszkę mleczka kokosowy i odlewam wodę- pozostawiam tylko białą, twardą masę

    Masło ucieram na puszysto, dodaję cukier i cukier waniliowy.

    Ciągle ucierając dodaję po jednym jajku, mąkę, mleko i kokos.

    Masę przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Ciasto piecze się w piekarniku nagrzanym do 175 st przez około 35-40 minut na złoty kolor i do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.

    Ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy przenoszeniu

    Masa.

    Żelatynę zalewam dwoma łyżkami wody, odstawiam do napęcznienia, zagotowuję i studzę.

    Białą czekoladę rozdrabniam, podlewam 100ml śmietany i rozpuszczam nad kąpielą wodną- studzę.

    Resztę śmietany ubijam.

    Ubijam też mleczko kokosowe, dodaję do niego białą czekoladę i żelatynę.

    Na końcu dodaję ubitą śmietanę- delikatnie, ale dokładnie mieszam.

    Na dolny blat wykładam połowę masy, przykrywam drugim blatem.

    Na górę wykładam drugą część masy i obficie posypuję kokosem.

    Wkładam do lodówki -najlepiej na całą noc.

    Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować