Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm

    herbatniki maślane około 400 g
    mleko 700 ml
    masło 200 g
    mąka pszenna 1 kopiasta łyżka
    skrobia ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
    cukier 2 łyżki
    cukier wanilinowy 16 g
    żółtka z 2 jaj
    cukier puder 3-4 łyżki
    wiórki kokosowe 1 szklanka,plus do posypania
    amaretto lub rum 1 mały kieliszek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wiórki kokosowe i likier dodajemy do kremu, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę kokosową dzielimy na trzy równe części. Warstwę herbatników przekładamy na przemian z kremem kokosowym i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować