RAFAELLO

0 (0 ocen)

  • 60 min

najlepsze :)

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj ( jeżeli są duże to 5)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku
    2 łyżki mąki

    MASA:
    0,5 l śmietany kremówki lub 30 %
    2 opakowania Śnieżki
    paczka biszkoptów okrągłych
    20 dkg kokosu
    18-20 dkg płatków migdałowych ( część odłożyć do posypania ciasta )
    2 białe czekolady

    blacha 35 na 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,proszek. Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym,wylać ciasto,piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ).
  • 2. MASA: biszkopty pokruszyć na małe kawałki.
  • 3. Odlać pół szklanki śmietany do garnuszka i rozpuścić w niej czekoladę ( w gorącej kąpieli wodnej ).
  • 4. Resztę śmietany ubić ze Śnieżką, dodać pokruszone biszkopty, kokos, płatki migdałowe. Delikatnie wymieszać.
  • 5. Na końcu dodać rozpuszczoną chłodną czekoladę. Masę dokładnie wymieszać.
  • 6. Biszkopt przekroić i przełożyć większą częścią masy. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część i posypać płatkami migdałowymi.
  • 7. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.

Porady

Możemy również lepić kulki RAFAELLO ( obtaczać je w kokosie ), ale wtedy do masy należy dodać więcej biszkoptów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować