CIASTO DROŻDŻOWE SYPANE

4.49 (191 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto dla tych, którzy twierdzą, że drożdżowe im nie wychodzi. Ten przepis, który dostałam od mojej Mamy gwarantuje, że ciasto każdemu wyjdzie:)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki oleju
    5 dag drożdży
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mleka

    jabłka albo ulubione owoce

    blacha 35 na 20 cm albo tortownica
    na dużą blachę podwajamy porcje
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto drożdżowe sypane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szkl. mąki wsypać do miski, drożdże rozkruszyć na mąkę, na drożdże wsypać cukier.
  • 2. Jajka rozmieszać z zimnym mlekiem i wlać do miski na cukier, dodać olej i na koniec zasypać 1 szkl. mąki.
  • 3. Odstawić na 2 godziny - składników NIE MIESZAĆ.
  • 4. Po garowaniu mieszamy składniki - NIE UBIJAMY - NIE WYRABIAMY tak jak tradycyjnego drożdżowego!
  • 5. Wyłożyć na blachę wysmarowaną lekko masłem, ułożyć pokrojone w kawałki jabłka, posypać okruchami, piec 40-45 minut w temp,170-180 st. Ciasto można polać lukrem.
  • 6. LUKIER:
    1 szklanka cukru pudru,
    4 łyżeczki zimnego mleka.
  • 7. OKRUCHY:
    0,5 kostki masła,
    0,5 szkl. cukru,
    cukier wanilinowy,
    1 szkl. mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować