Rafaello

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smak tego wspaniałego ciasta trudno opisać! Odradzam jednak robienie budyniowej masy na margarynie.

Składniki:

  • ● duża paczka herbatników
    ● 200 g wiórków kokosowych
    ● opakowanie cukru waniliowego
    ● 25 dag masła roślinnego
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 1/2 l mleka
    ● 2 płaskie łyżki mąki pszennej
    ● budyń waniliowy
    ● 2 żółtka
    Polewa kakaowa:
    ● 1/3 kostki masła
    ● 1/2 szklanki cukru
    ● czubata łyżka kakao
    ● 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem
    waniliowym i 1/2 szklanki cukru.Dodajemy mąkę, budyń
    i 1/2 szklanki mleka, całość
    miksujemy. Resztę mleka gotujemy
    z pozostałym cukrem.
    Wlewamy zmiksowaną masę.
    Gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje,
    i studzimy.
  • 2. Masło miksujemy, dodając
    po łyżce chłodnej masy budyniowej.
    Wsypujemy wiórki kokosowe
    (część zostawiamy do
    dekoracji), mieszamy.
  • 3. Na dnie blaszki układamy
    warstwę herbatników, nakładamy
    na nią masę i powtarzamy
    czynności, aż do wyczerpania
    składników.
  • 4. Przygotowujemy polewę kakaową.
    Składniki dokładnie
    mieszamy i zagotowujemy.
    Gdy polewa ostygnie, rozprowadzamy
    ją na cieście, a następnie
    oprószamy odłożonymi
    wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować