Rafaello

  • wyświetlono: 1532 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto na herbatnikach dla smakoszy kokosu, dodatek orzechów w miodzie czyni je wyjątkowym.

KORAL
  • 10 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

wiórki kokosowe 300 g
ciemne herbatniki około 220 g
masło 370 g
mleko 3,2 proc. 1,5 litra
mąką pszenna 90 g ( 6 czubatych łyżek )
mąka ziemniaczana 100 g ( 6 czubatych łyżek )
cukier 330 g
2 żółtka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
orzechy w miodzie 100 g ( mogą być batony )

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello

  • 1. 1 szklankę mleka wymieszaj z żółtkami, dwiema mąkami.
    Resztę mleka ugotuj z cukrem, dodaj masę budyniową, zmniejsz ogień , chwilę gotuj, mieszając aby się nie przypaliło. Wystudź, często mieszając. Powstanie budyń.
    Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając porcjami chłodny budyń i wiórki kokosowe.
    Spód blachy 29 x 19 cm ( najlepiej z odpinanym rantem ) wyłóż herbatnikami, nałóż krem kokosowy, warstwę posiekanych orzechów w miodzie i znowu warstwę kremu.
    Na krem rozłóż drugą warstwę herbatników, przykryj kremem, wierzch posyp drobno pokruszonymi herbatnikami.
    Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Potem już tylko jemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

wiórki kokosoweorzechyherbatnikiciasto bez pieczenia

Komentarze

Podobne przepisy

rafaello

Dodane przez: Anna0407

ciasto rafaello

Bardzo lubię jeść ciasto rafaello

Ciasto ,, Rafaello ''

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Rafaello"

Ciasto ,, Rafaello '' to niezwykle...

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO RAFAELLO

Inspiracją do upieczenia ciasta,...

Dodane przez: madzia27pl

Ciasto "Rafaello"

Tego wypieku nauczyła mnie moja...

Rafaello

Dodane przez: anka205

Ciasto Rafaello

Pyszne i proste w przygotowaniu...

Rafaello

Dodane przez: jusia325

Ciasto rafaello

Rafaello lekkie przyjemne ciasto...