"Radomianka" to ciasto, które uwielbiałam w czasie studiów kręcić w makutrze. Bardzo mnie ta czynność relaksowała. Pragnę podzielić się z Wami moim przepisem, tu w wersji z białą czekoladą.
"radomianka" z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę ucieramy na puch, po czym stopniowo dodajemy cukry. Żółtka dodajemy pojedynczo do margaryny. Po całkowitym zmieszaniu się składników dodajemy porcjami kolejno: mąkę z proszkiem, połowę mleka, kakao i ponownie połowę mleka. Na końcu, za pomocą łyżki stołowej, dodajemy pianę z białek. Masę wlewamy do okrągłej formy o średnicy max. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przekrawamy na dwa placki.
2.KREM:
tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy,
3.Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (u mnie Gellwe): do wysokiego naczynia wlewamy 300ml mleka, wsypujemy krem i miksujemy przez 3 minuty. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę.
W osobnym naczyniu ucieramy margarynę (10 dag) na puch, łyżką dodajemy do kremu i krótko miksujemy.
Dwie łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, resztę kremu wykładamy na dolny placek kakaowy. Warstwę kremu wyrównujemy, po czym przykrywamy wierzchnią częścią ciasta.
4.DEKORACJA
Z kartki wycinamy kształt serca lub dwóch serc (albo inny dowolny), układamy na ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
5.Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na ciasto małe porcje kremu. Na krem wykładamy przekrojone na pół kostki czekolady. Ciasto chłodzimy minut 2 godziny przed podaniem.
Komentarze