"Radomianka" z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

"Radomianka" to ciasto, które uwielbiałam w czasie studiów kręcić w makutrze. Bardzo mnie ta czynność relaksowała. Pragnę podzielić się z Wami moim przepisem, tu w wersji z białą czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - 10 dag margaryny;
    - 1,5 szklanki cukru pudru;
    - 25 dag mąki tortowej;
    - 3 jajka;
    - 3/4 szklanki mleka;
    - 1 opakowanie cukru waniliowego;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - czubata łyżka kakao

    KREM:
    - gotowy krem waniliowy do ciast i tortów z torebki + mleko i margaryna (według przepisu na opakowaniu);
    - 1 tabliczka białej czekolady.

    DEKORACJA:
    - cukier puder do posypania;
    - 8 kostek białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"radomianka" z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę ucieramy na puch, po czym stopniowo dodajemy cukry. Żółtka dodajemy pojedynczo do margaryny. Po całkowitym zmieszaniu się składników dodajemy porcjami kolejno: mąkę z proszkiem, połowę mleka, kakao i ponownie połowę mleka. Na końcu, za pomocą łyżki stołowej, dodajemy pianę z białek. Masę wlewamy do okrągłej formy o średnicy max. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przekrawamy na dwa placki.
  • radomianka czekolada 2. KREM:
    tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy,
  • radomianka krem 3. Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (u mnie Gellwe): do wysokiego naczynia wlewamy 300ml mleka, wsypujemy krem i miksujemy przez 3 minuty. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę.
    W osobnym naczyniu ucieramy margarynę (10 dag) na puch, łyżką dodajemy do kremu i krótko miksujemy.
    Dwie łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, resztę kremu wykładamy na dolny placek kakaowy. Warstwę kremu wyrównujemy, po czym przykrywamy wierzchnią częścią ciasta.
  • radomianka dekoracja z cukru 4. DEKORACJA
    Z kartki wycinamy kształt serca lub dwóch serc (albo inny dowolny), układamy na ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
  • radomianka dekoracja 5. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na ciasto małe porcje kremu. Na krem wykładamy przekrojone na pół kostki czekolady. Ciasto chłodzimy minut 2 godziny przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować