Radomianka

4.48 (158 ocen)

Radomianka jest pyszna robimy ją co sobotę

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    1 kostka margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka

    Krem:
    kostka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka śmietany
    cukier waniliowy

    Polewa:
    2 łyżki wody
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Radomianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Radomianka 1. Margarynę, cukier, kakao podlać 6 łyżkami wody i rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Upiec w 180 stopniach.
    Krem :
    Masło utrzeć z cukrem. Następnie wciąż ucierając dodawać powoli śmietanę. Tak przygotowanym kremem przełożyć wystudzone ciasto.
    Polewa :
    Składniki rozpuścić na małym ogniu i mieszając zagotować. Polać ciasto i zostawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować