Racuszki z ryżem i jabłkami

4.5 (169 ocen)

  • 35 min

Moja odmieniona wersja popularnych racuchów.

  • 35 min

Składniki:

  • - 1 torebka ugotowanego ryżu
    - 2 jajka
    - 2 średnie jabłka lub 3 małe
    - 4 łyżki cukru
    - 1 i 1/4 szklanki mąki
    - łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 cukier puder
    - olej
    - dowolna konfitura
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuszki z ryżem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowany ryż mieszamy z jajkiem, cukrami, mąką i sodą.
  • 2. Dodajemy stare na dużych oczkach jabłka.
  • 3. Wszystko jeszcze raz mieszamy, dodajemy do ciasta kilka kropel oleju.
  • 4. Smażmy na oleju. Przed podaniem można odsączyć tłuszcz na ręczniku papierowym. Udekorować cukrem pudrem lub dowolną konfiturą.

Porady

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy jeszcze mąki, a gdy jest za gęste dodajemy trochę mleka. Z podanej porcji wyszło mi 30 małych placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować