Racuchy z gruszek - ulęgałek

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Prosty, tani przepis. Po prostu pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag gruszek - ulęgałek
    3 jajka
    2 łyżki masła
    100 ml śmietany 18 %
    20 dag mąki pszennej
    5 dag cukru pudru
    mała łyżeczka maku ( dla dekoracji)
    50 ml oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy z gruszek - ulęgałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki umyć, osuszyć, zetrzeć ze skórką na tarce.
  • 2. Pierwsza masa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, śmietanę, mak i powoli wymieszać.
  • 3. Druga masa: Ubić pianę z białek, dodać do masy z ulęgałek, stopniowo
    wsypywać przesianą mąkę, mieszać, na koniec wymiesza z pierwszą masą, potem wsypać przesiany cukier puder i wymieszać.
    Wlewać porcje masy na wierzch karbowanej patelni z rozgrzanym olejem i smażyć 10 minut na złoty kolor z obu stron.
  • Racuchy z gruszek ulęgałek 4. Podawać z dżemem, lub inną konfiturą, wedle uznania.

Porady

Jeżeli zostało nam dużo racuchów i nie możemy ich zjeść, możemy je zamrozić i potem tylko je odgrzać na patelni...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować