60 dag gruszek - ulęgałek
3 jajka
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18 %
20 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
mała łyżeczka maku ( dla dekoracji)
50 ml oleju do smażenia
Racuchy z gruszek - ulęgałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć, osuszyć, zetrzeć ze skórką na tarce.
2.Pierwsza masa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, śmietanę, mak i powoli wymieszać.
3.Druga masa: Ubić pianę z białek, dodać do masy z ulęgałek, stopniowo
wsypywać przesianą mąkę, mieszać, na koniec wymiesza z pierwszą masą, potem wsypać przesiany cukier puder i wymieszać.
Wlewać porcje masy na wierzch karbowanej patelni z rozgrzanym olejem i smażyć 10 minut na złoty kolor z obu stron.
4.Podawać z dżemem, lub inną konfiturą, wedle uznania.
Porady
Jeżeli zostało nam dużo racuchów i nie możemy ich zjeść, możemy je zamrozić i potem tylko je
odgrzać na patelni...
Komentarze