Deser z gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować syrop do kandyzowania gruszki, zagotować wodę z cukrem, dodać utarty w moździerzu kardamon i goździki, chwilę pogotować. Twardą gruszkę obrać, pokroić na ósemki i wrzucić na gotujący się syrop.
Gotować aż gruszka będzie szklista, wyjąć i ostudzić.
2.Miękkie gruszki obrać, pokroić i zblendować, dodając pod koniec rozpuszczoną w 300 ml. wody galaretkę pomarańczową.
3.Wylać do pucharków i na wierzch ułożyć kawałki mandarynek.
4.Galaretkę czerwoną rozpuścić w 350 ml. gorącej wody, dodać sok z aronii lub mrożone owoce, również zblendować i wlać na masę gruszkową.
Wierzch dekorować ubitą śmietaną, zimnymi kandyzowanymi gruszkami i innymi owocami.
Schłodzić, ale tylko aby się ścięło, deser najlepiej smakuje podany w temperaturze pokojowej.
Komentarze