Racuchy pączkowe z marmoladą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób rozczyn: rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko i spirytus. Ugnieć gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryj je i odstaw do podwojenia objętości na ok.60 min.
2.Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj i szklanką wykrawaj kółka. Kółka zostaw jeszcze na 15 minut do napuszenia. Po czym rozgrzej olej na patelni (ma być go tyle, żeby racuchy zanurzyły się do połowy)i smaż racuchy z każdej strony na złoty kolor. Racuchy osącz na papierowym ręczniku, po czym wciśnij marmoladę do środka, przy pomocy szprychy. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze