Racuchy pączkowe z marmoladą jabłkową

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mięciutkie i puszyste, z nadzieniem jabłkowym - niczym pączki! Na drugie śniadanie lub podwieczorek będą idealne :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    30 g drożdży
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    250 ml letniego mleka
    3 łyżki roztopionego masła
    1 łyżeczka spirytusu
    nadzienie:marmolada jabłkowa
    cukier puder do oprószenia
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy pączkowe z marmoladą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy pączkowe z marmoladą jabłkową 1. Zrób rozczyn: rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko i spirytus. Ugnieć gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryj je i odstaw do podwojenia objętości na ok.60 min.
  • Racuchy pączkowe z marmoladą jabłkową 2. Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj i szklanką wykrawaj kółka. Kółka zostaw jeszcze na 15 minut do napuszenia. Po czym rozgrzej olej na patelni (ma być go tyle, żeby racuchy zanurzyły się do połowy)i smaż racuchy z każdej strony na złoty kolor. Racuchy osącz na papierowym ręczniku, po czym wciśnij marmoladę do środka, przy pomocy szprychy. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować