Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową

4.5 (197 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto, które możne jeść chwilę po wyciągnięciu z piekarnika.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg mąki pszennej
    15 dkg cukru pudru
    15 dkg margaryny
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany 18 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    marmolada jabłkowa
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Marmolady Ciasto

Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową 1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem.
  • Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową 2. Ciasto smarujemy marmoladą jabłkową.
  • Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową 3. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na marmoladę, delikatnie dociskając boki.
  • Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową 4. Ciasto pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w temp. 180 stopni.
  • Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową 5. Ciasto odstawiamy na 10 minut i posypujemy cukrem pudrem.
  • Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową 6. Od razu kroimy całe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować