Racuchy na maślance z jabłkami

3.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

smaczne!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    500 ml maślanki
    1 jajko
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka sodu
    3 kwaskowe jabłka
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia racuchów
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy na maślance z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę przelać do miseczki, dodać ,jajko ,mąkę , cukier waniliowy ,sól, sodę wszystko dokładnie wymieszać.

    Jabłka obrać pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do masy, wymieszać.
    Na patelni rozgrzać olej i wykładać porcje masy formując okrągłe zgrabne racuchy.
    Racuchy smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, do zarumienienia.
    Gotowe racuchy oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

racuchy po usmażeniu ukłądac na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować