Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiane przez dorosłych i dzieci, pulchne, drożdżowe racuchy z owocami.Mogą być słodkim obiadem , podwieczorkiem lub kolacją.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. mąki pszennej
    1/2 szlanki cukru
    2 jajka
    1 szklanka ciepłego mleka
    Dodatki:
    3 duże słodkie jabłka
    2 duże dojrzałe banany
    olej + masło do smażenia
    cukier puder do oprószenia racuchów
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, dodać sól, cukier oraz mąkę.
    Wlać mleko, wymieszać do połączenia się składników.
    Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, wymieszać.
    Wbić jajka, wlać mleko oraz wyrośnięty zaczyn.
    Mikserem lub łyżką połączyć składniki do powstania gęstego ciasta.
    Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Dodatki: Owoce umyć, obrać.
    Z jabłek usunąć gniazda nasienne, wraz z bananami pokroić w kostkę.
    Owoce dodać do ciasta, delikatnie przemieszać.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła, dużą łyżką nabierać porcję ciasta, smażyć rumiane racuchy z obu stron.
    Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować