Racuchy drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Przepis od babci stosowany zawsze w naszym domu z pokolenia na pokolenie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • rozczyn
    40 g świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik)

    ciasto
    3 szklanki mąki (ja dałam owsianą)
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik)

    dodatkowo
    2 jabłka
    masło klarowane lub olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozczyn
    Do większego kubka wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn urósł.

    ciasto
    Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, jajko, cukier poder i mieszamy do połączenia. Masa będzie dość rzadkie, więc ciasto wyrabiamy mikserem lub łyżką przez około 10 minut. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

    dodatki
    Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy owoc i mieszamy (ciasto będzie dość klejące i gęste). Odstawiamy jeszcze na około 10 minut.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz w nieco większej ilości (około 3 łyżek) i zmoczoną łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy około 3 minut na stronę na średnim ogniu i przewracamy na drugą. Uważajcie żeby nie przypalić, ale żeby też ciasto nie było surowe, dlatego ważna jest, aby dokładać tłuszcz do smażenia bo placki go wciągają.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować