Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rabarbarowe lody podane w ażurowych kubeczkach z mlecznej czekolady, orzeźwiające, przepyszne , prawdziwa rozkosz dla podniebienia-co może być lepszego?Robiłam je ręcznie bo nie mam maszynki do lodów i musiałam je co chwila mieszać ale i tak wyszły pyszne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mus z rabarbaru
    6 lasek rabarbaru
    4 łyżki wody
    1/2 szklanki cukru

    Lody:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    300 ml śmietanki słodkiej kremówki
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej

    Ażurowe koszyczki z czekolady:
    10 dag mlecznej czekolady
    silikonowe foremki do muffinek
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1r45uo1 1. Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać.
    Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • image-1c55w43 2. Lody:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy parę godzin mieszając od czasu do czasu.
  • image-08ef9xt 3. Ażurki czekoladowe:
    Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na płynną masę,Formy do muffinek układamy do góry dnem, okręcamy folią spożywczą,
    silikonowym pędzelkiem smarujemy formę robiąc esy floresy.Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia.
    Przed podaniem delikatnie zdejmujemy z czekolady folię wkładamy po gałce lodów, przykrywamy kolejnym ażurkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Rabarbar Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować