Rabanadas to nic innego jak czerstwa bagietka bądź, bułka zamoczona w mleku z jajkiem, usmażona w tłuszczu i obtoczona w cukrze z cynamonem :) Przekąska idealna z kubkiem mleka na zimowe wieczory ;)
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 czerstwej bagietki lub innej bułki
1 jajko
1/2 szkl mleka lub napoju mlecznego np. sojowego
3-4 łyżki cukru brązowego
cynamon do smaku
ewentualnie przyprawa do piernika lub cukier waniliowy
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Rabanadas - smaczny ratunek dla czerstwego pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bagietkę bądź bułkę kroję na około 2 cm kromki.
2. W misce/głębokim talerzu roztrzepuje jajko z mlekiem.
3. W osobnym talerzu mieszam cukier z cynamonem.
4. Kromki bułki maczam w mleku z jajkiem i wykładam na rozgrzaną patelnie z olejem/oliwą. Smażę na rumiano z obydwóch stron.
Zdjęte kromki z patelni maczam w cukrze z cynamonem. gotowe podaje z kubkiem mleka lub kakao :) Smacznego !!!
Komentarze