kilka kromek czerstwego chleba
mleko lub woda
3-4 jajka
2 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka pieczarek lub świeżych grzybów
1 cebula
dowolna wędlina
starty ser żółty
olej do wysmarowania naczynia
Zapiekanka z czerstwego chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie smarujemy olejem, chleb namaczamy w mleku, układamy na dnie naczynia blisko siebie. Jaja rozkłócić z przyprawami, wylewamy na chleb. Cebulę podsmażamy z pieczarkami, doprawiamy, układamy na chlebie. Na to wykładamy wędlinę, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut aż jajka się zetną.Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Porady
Do zapiekanki możemy również dodać ulubione warzywa np. paprykę czy pomidory.
Komentarze