Chleb z czerstwego pieczywa

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Ten przepis dostałam od mojej mamy, jest on świetną propozycją na wykorzystanie pieczywa już czerstwego, a tym smamym nie marnujemy jedzenia w domu mając nowy pachnący chlebek.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO : 20 dag czerstwego pieczywa
    ok. 1/3 l letniej wody
    1 1/2dag drożdży
    40 dag mąki
    5 dag otrębów
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z czerstwego pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerstwy chleb podzielony na cząstki zalany letnią wodą. 1. Czerstwe pieczywo pokroic na kawałki i zaleć letnią wodą
  • rozczyn- roztarty chleb, drożdze i mąka 2. Gdy ciasto rozmięknie, rozetrzeć przy użyciu by nie miało grudek.Dodać drożdże i część mąki. Rozczyn postawić w cieple
  • wyrobione ciasto 3. Gdy wyrośnie dodać resztę mąki, otręby sól i wyrobić na elastyczne ciasto.
  • wyrośnięte ciasto 4. Po powtórnym wyrośnięciu krótko zagnieść(uwolnić powietrze z ciasta), uformować bochenek włożyć do wysmarowanej i oprószonej otrębami formy, a gdy podrośnie piec ok 160st C ok 1h

    Życzę smacznego

Porady

do chlebka możemy dodać podsmażoną cebulkę lub rozmaryn wtedy nadamy ciastu intensywny smak i aromat. przy pieczeniu chlebka najlepiej pilnować wypieku aby się nie spalił, po ok 20min pieczenia możemy posmarować ciasto białkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować