Pyzy z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski, wyrównujemy powierzchnię ziemniaków. Powstałą masę nacinamy na krzyż i w ten sposób dzielimy na 4 równe części. Jedną część wykładamy na 3 pozostałe, wyrównujemy powierzchnię. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do wysokości ziemniaków. Dodajemy jajko, sól do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto.
2.Jedną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni dodajemy mięso, chwilę smażymy. Następnie wsypujemy oczyszczone, pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuje, farsz jest gotowy.
3.Formujemy ziemniaczane kluski, troszkę większe od mandarynki, z farszem w środku. Gotowe kuleczki wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Gotujemy ok 5 min.
Podajemy z cebulką pokrojoną w piórka i podsmażoną na maśle z dodatkiem pieprzu ziołowego.
Komentarze