Pyzy z mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czasem zamiast mielonego mięsa do farszu używam mięsa pozostałego z rosołu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    sól, pieprz
    20 dag mielonego mięsa
    4 większe pieczarki
    3 cebule
    pieprz ziołowy
    olej
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pyzy

Pyzy z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski, wyrównujemy powierzchnię ziemniaków. Powstałą masę nacinamy na krzyż i w ten sposób dzielimy na 4 równe części. Jedną część wykładamy na 3 pozostałe, wyrównujemy powierzchnię. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do wysokości ziemniaków. Dodajemy jajko, sól do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 2. Jedną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni dodajemy mięso, chwilę smażymy. Następnie wsypujemy oczyszczone, pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuje, farsz jest gotowy.
  • 3. Formujemy ziemniaczane kluski, troszkę większe od mandarynki, z farszem w środku. Gotowe kuleczki wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Gotujemy ok 5 min.
    Podajemy z cebulką pokrojoną w piórka i podsmażoną na maśle z dodatkiem pieprzu ziołowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować