Zupa mięsna

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pożywna i rozgrzewająca zupka. Przypadnie do gustu każdemu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    2 zupy ogonowe w proszku
    2 marchewki
    garść zielonego groszku
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    1 pierś kurczaka
    3 pętelki dobrej, wędzonej kiełbasy
    1 łyżka mąki pszennej

    kluseczki:
    6 łyżek mąki
    2 jajka
    sól
    koperek

Zupa mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5 l wody zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, gotujemy do miękkości. Pod koniec wsypujemy zielony groszek.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pierś kurczaka i kiełbasę, pokrojone w kostkę, smażymy. Całość doprawiamy czerwoną mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do garnka z marchewka i groszkiem.
  • 3. Zupy ogonowe w proszku rozrabiamy z 1/2 l wody, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do zupy.
  • 4. Z jajek, mąki i posiekanego koperku wyrabiamy gładkie ciasto. Doprawiamy solą. Łyżką formujemy kluseczki na jeden kęs i gotujemy w zupie ok 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy