1.1,5 l wody zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, gotujemy do miękkości. Pod koniec wsypujemy zielony groszek.
2.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pierś kurczaka i kiełbasę, pokrojone w kostkę, smażymy. Całość doprawiamy czerwoną mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do garnka z marchewka i groszkiem.
3.Zupy ogonowe w proszku rozrabiamy z 1/2 l wody, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do zupy.
4.Z jajek, mąki i posiekanego koperku wyrabiamy gładkie ciasto. Doprawiamy solą. Łyżką formujemy kluseczki na jeden kęs i gotujemy w zupie ok 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z pieczywem.
Komentarze