Pijany tort bezowy

  • wyświetlono: 3006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami.

Kloruś
  • 150min

Składniki

Blaty bezowe:
6 białek o temperaturze pokojowej
300g drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżki cukru trzcinowego
Łyżka białego octu winnego
Szczypta soli
Krem czekoladowy:
100g czekolady gorzkiej
30g masła
2 łyżki Malibu
szczypta soli
200ml śmietany kremówki
250 serka mascarpone

Wiśnie w alkoholu (z nalewki)
Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania)
Listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pijany tort bezowy

  • 1. Blaty bezowe:
    Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i sztywna. Gotową masę bezową przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze do wystygnięcia.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce.
  • Pijany tort bezowy3. Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadtortbezawiśnie z nalewkiDesersłodkościpavlovanalewkabezytort bezowymascarponemus czekoladowytort pavlovapijany torttort zprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-0h0gso6

Dodane przez: Mniam1

Tort bezowy ze śliwkami

Blaty bezowe przełożone śliwkowym...

Tort bezowy

Dodane przez: MonikaBe

Tort bezowy

Tort bezowy to bardzo smaczny deser,...

tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: mariosylwia

Tort bezowy z truskawkami

:-) Gorąco polecam ten tort bezowy...

tort bezowy

Dodane przez: Brenia

Tort bezowy

Prawdziwie słodka uczta, tort bezowy...

Tort  bezowy

Dodane przez: mariola1972

Tort bezowy

Zawsze miałam problem co zrobić...

Tort bezowy "Vacherin"

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort bezowy "Vacherin"

Tort to pojemnik bezowy na krem....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE