Pijany tort bezowy

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaty bezowe:
    6 białek o temperaturze pokojowej
    300g drobnego cukru lub cukru pudru
    2 łyżki cukru trzcinowego
    Łyżka białego octu winnego
    Szczypta soli
    Krem czekoladowy:
    100g czekolady gorzkiej
    30g masła
    2 łyżki Malibu
    szczypta soli
    200ml śmietany kremówki
    250 serka mascarpone

    Wiśnie w alkoholu (z nalewki)
    Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania)
    Listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Pijany tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe:
    Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i sztywna. Gotową masę bezową przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze do wystygnięcia.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce.
  • Pijany tort bezowy 3. Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Nalewka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować