Pyszny pasztet z królika

  • wyświetlono: 5424 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od znajomej, która często wykorzystuje mięso królika w kuchni.

Asia35
  • 150min

Składniki

1 tuszka z królika
30 dag boczku wieprzowego
30 dag wątroby
1 cebula
2 jajka
2 bułki kajzerki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszny pasztet z królika

  • 1. Umytą tuszkę z królika podzielić na części. Włożyć ją do garnka, dać też boczek, pokrojoną cebulę, całość podlać niewielką ilością wody i dusić. Pod koniec duszenia dać wątrobę w małych kawałkach. Ugotowane mięso oddzielić od kości. Do sosu z gotowania włożyć bułki i odstawić do wystygnięcia.
    Zimne mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Do masy wbić jaja, dać przyprawy do smaku i wyrobić. Pasztet przełożyć do wąskiej, wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec godzinę w temp. 180°C na rumiano.

Porady

Nie wyjmuj pasztetu z blaszki, gdy jest zbyt ciepły, aby się nie rozpadł. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudanie świątecznePasztetpotrawy z królikaprzystawki z mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet z królika

Dodane przez: Marcelina

pasztet z królika

Delikatny chudy pasztet z królika

Pasztet z królika i łopatki

Dodane przez: zzewa

Pasztet z królika i łopatki

Bardzo smaczny domowy pasztet,...

Domowy pasztet z królika

Dodane przez: e-jola1

Domowy pasztet z królika

Szybki przepis na pasztet

Pasztet z królika

Dodane przez: ewel222

Pasztet z królika

Przepis dostałam od starszej Pani...

Pasztet z królika

Dodane przez: zzewa

Pasztet z królika

Wiem, ze nie każdy lubi królika,...

Pasztet z królika

Dodane przez: kuchareczka93

Pasztet z królika

Przyznam się szczerze, że to mój...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE