PYSZNOTKA Z ORZECHAMI

4.5 (185 ocen)

najlepsze ciasto jakie jadłam - kruche ciasto z orzechami z kremem kakaowym

Składniki:

  • CIASTO: (forma 24x38cm)
    3 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    2 łyżki smalcu
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka śmietany
    Dodatkowo:
    ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    rodzynki
    powidła śliwkowe
    Na pianę:
    4 białka
    10 łyżek cukru

    KREM:
    1 budyń śmietankowy
    1 margaryna
    1 szklanka mleka
    1 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka spirytusu

    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pysznotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pysznotka 1. CIASTO:
    Z podanych składników wyrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, położyć na blachę, posmarować powidłami, położyć trochę rodzynek, posypać połową orzechów. Ubić pianę z białek, dodać cukier, wyłożyć na ciasto. To samo zrobić z drugim ciastem. Piec ok. 30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przełożyć kremem.
  • 2. KREM:
    na mleku i cukrze ugotować budyń- wystudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń, a na końcu kakao i spirytus.
  • 3. Wierzch ciasta polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować