Pysznotka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Orzechy drobno pokroić. Margarynę dobrze posiekać z mąką , dodać cukier, 4 żółtka. Proszek i amoniak rozpuścić w śmietanie, po wyrośnięciu dodać do mąki, zagnieść ciasto.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część, ułożyć na natłuszczoną dużą blachę, posmarować powidłem, na to wyłożyć ubitą pianę z dwóch białek- ubić je z 13 gad cukru, pianę na cieście posypać połową siekanych orzechów, upiec w temp. 180ºC na złoty kolor. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
3.Krem:
Mleko zagotować z cukrami, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka dokładnie ubić i wlać do gotującego się mleka.
4.Zrobić budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodać zimny budyń , dokładnie utrzeć i przełożyć placki. Lekko docisnąć.
Komentarze