Pysznotka orzechowa

4.51 (154 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina nie wyobraża sobie niedzieli bez czegoś słodkiego.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    20 dag margaryny
    14 dag cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki amoniaku
    powidła śliwkowe
    10 dag orzechów łuskanych- włoskich + 26 dag cukru


    Krem:
    0,5 l mleka
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki kartoflanej
    kostka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pysznotka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Orzechy drobno pokroić. Margarynę dobrze posiekać z mąką , dodać cukier, 4 żółtka. Proszek i amoniak rozpuścić w śmietanie, po wyrośnięciu dodać do mąki, zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część, ułożyć na natłuszczoną dużą blachę, posmarować powidłem, na to wyłożyć ubitą pianę z dwóch białek- ubić je z 13 gad cukru, pianę na cieście posypać połową siekanych orzechów, upiec w temp. 180ºC na złoty kolor. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
  • 3. Krem:
    Mleko zagotować z cukrami, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka dokładnie ubić i wlać do gotującego się mleka.
  • 4. Zrobić budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodać zimny budyń , dokładnie utrzeć i przełożyć placki. Lekko docisnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować