PYSZNOTKA

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto jest naprawdę pyszne. Wszystkim bardzo smakuje, błyskawicznie znika z talerza.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 2 szklanki mąki
    • Szklanka cukru
    • Kostka margaryny
    • 5 jajek
    • Szczypta soli
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany

    KREM:
    • 3 jajka
    • 3,5 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • Szklanka gorącego mleka
    • ½ kostki margaryny

    POLEWA:
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 5 dag margaryny

    DODATKOWO:
    • Wiórki kokosowe
    • Powidła
    • Rozdrobnione orzechy
    • Płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto (dodać tylko żółtka, białka odłożyć), podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na godzinę. Wyłożyć blachę pergaminem - tak, aby wystawały rogi. Położyć pierwszą część ciasta, posmarować je powidłami i posypać wiórkami kokosowymi.
  • 2. Ubić pianę z 4 białek, w trakcie ubijania dodać niepełną szklankę cukru. Pianę nałożyć na powidła, posypać migdałami, orzechami i wiórkami. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Przygotować krem: utrzeć 3 żółtka z cukrem, dodać mąkę. Wlać na gotujące się mleko, pogotować, aż zrobi się budyń, cały czas mieszać. Margarynę utrzeć dodając zimny budyń.
  • 4. Na jednym placku rozsmarować krem i przyłożyć drugim plackiem (pianą do środka a ciastem na wierzch).
  • Pysznotka 5. Wszystkie składniki polewy wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu ok. 3 minut. Gorącą polewą posmarować ciasto. Udekorować połówkami orzechów i płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować