Ciasto Pysznotka

4.5 (166 ocen)

Idealna do kawy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    100 g margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    5 białek
    1 opakowanie kisielu żurawinowego
    ¾ szklanki cukru

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    125 g masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    Powidła śliwkowe
    Orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części.

    Pianka:
    Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i kisiel, ubijać.

    Masa budyniowa:
    Szklankę mleka wymieszać z mąkami, cukrem i budyniem. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobione składniki, zagotować.
    Ostudzony budyń utrzeć z masłem.
  • 2. Ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych blaszek (25 x 40 cm). Posmarować powidłami i pianką. Posypać drobno pokrojonymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzone placki przełożyć masą budyniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować