Pyszne naleśniki z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tak jak pisałam u mnie dziś twarogowy zawrót głowy. A mianowicie dania dzisiejsze są z twarogiem, ale tu bardziej chodzi o przepis na ciasto naleśnikowe wyszło takie pyszne że aż rozpływało się w ustach, placki wyszły mięciutkie i puchate, za każdym razem wychodzą mi co raz to lepsze oczywiście nie przechwalając się. Jeśli skorzystacie i wam posmakuje czekam na komentarze z waszej strony.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na naleśniki :

    3 jajka,

    4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    szczypta soli,

    2 szklanki mleka 3,2 %,

    2,5 szklanki wody mocno gazowanej,

    olej do smażenia.



    farsz :

    750 g twarogu półtłustego,

    6 łyżek cukru,

    2 czubate łyżki śmietany 18 %.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przekąski

Pyszne naleśniki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli, następnie wsypać mąkę, wlać mleko i mocno gazowaną wodę. Całość dokładnie zmiksować mikserem na najwyższych obrotach aby nie było grudek z mąki i aby połączyły się ze sobą wszystkie składniki.
  • naleśniki 2. Jak już mamy dobrze zmiksowane ciasto, na patelnię wlać małą kropelkę oleju, rozgrzać go. Chochelką nalewać ciasto i rozprowadzić je po całej patelni. Gdy ciasto podczas smażenia zacznie się ścinać wtedy przełożyć na drugą stronę, z obu stron smażyć na lekko złoty kolor. Bardzo ładnie się je przekręca nie rozwalają się.
  • naleśniki 3. Usmażone naleśniki układać na talerzu. Z tego przepisu wyszło mi dwadzieścia naleśników z patelni o średnicy 23,5 cm. Gdy naleśniki mamy już po smażone wtedy rozrobić twaróg, do salaterki dużej wyłożyć twaróg posypać cukrem dodać śmietanę i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  • naleśniki 4. Gdy mamy już zrobiony farsz twarogowy a naleśniki lekko ostygły. Wtedy na każdy naleśnik nakładać po około jednej łyżce twarogu i zawijać dowolnie, naleśniki w czasie zwijania nie pękają. Przygotowane naleśniki układać na talerzu. Jeśli ktoś nie chce z twarogiem można dać nadzienie według swoich upodobań, tak jak pisałam na początku tu bardziej chodzi o ciasto naleśnikowe.
  • naleśniki 5. Tak przygotowane naleśniki z farszem twarogowym są tak bardzo syte że wystarczy zjeść dwa i już człowiek czuje się najedzony, pełny jak to mówią. W takie upalne dni można do naleśników podać szklankę mocno zimnego mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować