Pychotka

  • wyświetlono: 18288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 29 |
  • polecenia: 0

Pychotka to wyborne ciasto na każdą okazje, wygląda i smakuje wyjątkowo. Wbrew długiemu przepisowi robi się je zgrabnie.Jest z masą a nie jest tak słodkie jak większość ciast i można je jeść i jeść.

Kasia84
  • 70min

Składniki

Ciasto:
• 20 dag margaryny
• 40 dag mąki tortowej
• 5 dag cukru pudru
• 2 łyżki śmietany
• 2 żółtka
• 1 całe jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka amoniaku

• Dżem najlepiej śliwkowy
• Suszone śliwki: 20-30 dag na dwa placki
• piana ubita z 5 białek
• 5 dag cukru pudru
• rozdrobnione orzechy włoskie 20-30 dag

Masa:
• 0,5l mleka
• 3 żółtka
• 3 łyżki mąki tortowej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kostka margaryny
• 20 dag cukru pudru


Sposób przygotowania przepisu:

Pychotka

  • 1. Ze składników na ciasto czyli margaryny, mąki, pudru, śmietany, żółtek, całego jajka, proszku do pieczenia i amoniaku zagnieść ciasto.
  • 2. Podzielić na dwie części. Każdy placek rozwałkować na dużą blachę tradycyjnej wielkości i posmarować dość cienko dżemem najlepiej śliwkowym.
  • placki do pychotki przed pieczeniem3. Na dżem posypać pokrojone drobno suszone śliwki.
  • pychotka przed pieczeniem z pianą i śliwkami4. Na dżem i śliwki wyłożyć ubitą pianę z 5 białek i 5 dag cukru pudru. Na pianę posypać rozdrobnione orzechy włoskie.
  • pychotka - placek5. Tak posmarowany dżemem, śliwkami, pianą i orzechami placek piec 30 minut w temp 180 stopni C. Każdy placek piecze się oddzielnie lub jak mamy taką możliwość i wejdą dwie na raz to można za jednym razem
  • placek po upieczeniu - pychotka6. Wystudzone placki przekładamy zrobioną masą.Masa: W połowie mleka czyli 250ml rozmieszać żółtka i obie mąki. Drugą połowę mleka czyli 250 ml zagotować. Na gotujące się mleko wlewać stopniowo mleko z żółtkami i mąkami cały czas mieszając. Ugotować budyń. Wystudzić.
  • masa do pychotki7. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Do utartej margaryny dodawać stopniowo wystudzony budyń i ucierać na gładką masę.
  • pychotka8. Na jeden placek (orzechami do góry) wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem (orzechami do góry). Ciasto zostawić na szafce aż przejdzie i po kilku godzinach schować do lodówki.

Porady

Mimo że przepis wydaje się dość skomplikowany to tylko takie wrażenie, też tak myślałam zanim nie zrobiłam ciasta. Jest łatwe i dość szybko tylko trzeba je spróbować zrobić.

W skrócie: Zagniatamy ciasto ze składników na ciasto. Dzielimy je na dwa. Wałkujemy dwa placki. Każdy placek smarujemy dżemem, na to kładziemy śliwki, na to ubitą pianę z cukrem a na to orzechy. I takie dwa placki pieczemy. Na jeden upieczony placek wykładamy masę i przykrywamy go drugim i ciasto gotowe. A sama masa to ugotowanie budyniu i utarcie go z margaryną i cukrem. Więc proste i zachęcam do wypróbowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoŚliwkimasa budyniowaboże narodzeniepychotkaciasto z kasząciasto przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowa pychotka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Cytrynowa pychotka

Takie ciasto to znakomita propozycja...

Pani Walewska (pychotka)

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Pani Walewska (pychotka)

Ulubione ciasto moich rodziców....

malinowa pychotka

Dodane przez: celkapatelka

Malinowa pychotka

Pyszne, delikatne, słodko-kwaskowe...

image-1bvu1ym

Dodane przez: joanna23

CIASTO PYCHOTKA

Ciasto, które zachwyci WSZYSTKICH...

Odwrócona pychotka

Dodane przez: rzelkazag

Odwrócona pychotka

Sprawdzony przepis, który w rodzinie...

Ciasto orzechowo-wisniowe

Dodane przez: Magster

CIASTO ORZECHOWO-WISNIOWA PYCHOTKA

Pyszne ciasto, polecam na rozne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE