Pychotka

  • wyświetlono: 3904 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 1

Pyszne połączenie chrupiących orzechów, delikatnej bezy, słodkiej masy i kwaśnych powideł :)

czarrna
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
250g masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany

bezy:
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
szklanka cukru

krem budyniowy:
1/2 litra mleka
200 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
opcjonalnie:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub karmelu (400g)

dodatkowo:
10 dkg orzechów
1 słoik kwaśnych powideł
u mnie mirabelkowe

Sposób przygotowania przepisu:

Pychotka

  • Ciasto kruche z powidłami1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie powidłami. Przełożyć do blaszek (20x35 cm), piec ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Wyjąć i przestudzić.
  • Ciasto kruche z bezą2. Białka ubić z cukrem na sztywna panię. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie powideł. Posypać posiekanymi orzechami. Piec placki ok. 15 minut.
  • Ciasto z kremem3. Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy masa będzie jednolita wlać ją na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienie. Wystudzić. (Opcjonalnie: zimny budyń zmiksować karmelem (mleko wcześniej gotować w puszcze, aby zgęstniało).) Masło utrzeć na puch. Po łyżce dodawać budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na kruche ciasto i przykryć drugiem plackiem.
  • Pychotka4. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciepowidłabezaorzechyna słodkomasa budyniowapodwieczorekdo kawypychotkaPani Walewska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Galaretkowiec z truskawkami i brzoskwiniami

Dodane przez: P_Aneta

Galaretkowiec z truskawkami i brzoskwiniami

Ten deser przygotowujemy bardzo...

Deser z płatkami w słoiczku

Dodane przez: Elisa

Deser z płatkami w słoiczku

Pyszny deser z płatkami i z jogurtem.

Deser bezowo-jagodowy

Dodane przez: Elisa

Deser bezowo-jagodowy

Pyszny deser z bezami, jagodami...

beza

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Letnie serce bezowe z truskawkami

Ten letni bezowy deser przygotowałam...

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną...

Taki deser jest bardzo prosty i...

racuchy drożdżowe

Dodane przez: agarybak76

Racuchy drożdżowe z musem truskawkowo-rabarbarowym

Świetne na słodką przekąskę, lub...