Szarlotka - pychotka

4.5 (151 ocen)

Pyszny jabłecznik z masą budyniową z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Biszkopt:
    11 jajek
    1 szklanka cukru
    14 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    3 łyżeczki wody
    3 łyżeczki octu

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    2 galaretki (najlepiej kolorowe)
    cukier do smaku

    Masa budyniowa:
    1 1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    25 dag masła

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Szarlotka - pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier, żółtka zmieszane z wodą, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Piec ok. 40 min. w temp. 180*C. Upieczony biszkopt przekroić na trzy części.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć ok. 10 min., dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwile smażyć. Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Masa budyniowa:
    Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na dwie części.
  • 4. Przełożenie placka:
    Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować