1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie wlewać po jednym żółtku ciągle miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać surowe ciasto. Piec około 25minut w 180 stopniach.
2.Masa budyniowa: Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać budyń i ugotować. Przestudzić. Masło utrzeć i dodawać po trosze zimnego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiej masy (ale nie za długo).
Obie galaretki zalać gorącą wodą (800ml) i wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
Banany obrać i pokroić tuż przed wylaniem tężejącej galaretki.
3.Ułożenie: biszkopt, masa budyniowa, pokrojone banany, tężejąca galaretka. Smacznego :-)
Porady
Biszkopt można nasączyć sokiem, np. z puszki po owocach, których użyjemy do ciasta.
Komentarze