Pychotka

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z prostych i pysznych ciast. Moja ulubiona masa budyniowa, owocki i galaretka. Czego chcieć więcej...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Na masę budyniową:
    - 2 budynie śmietankowe z cukrem
    - 200g masła
    - 500ml mleka

    - kilka bananów (lub innych owoców)
    - 2 galaretki o smaku multiwitamina (lub inna ulubiona)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie wlewać po jednym żółtku ciągle miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać surowe ciasto. Piec około 25minut w 180 stopniach.
  • Ciasto 2. Masa budyniowa: Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać budyń i ugotować. Przestudzić. Masło utrzeć i dodawać po trosze zimnego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiej masy (ale nie za długo).
    Obie galaretki zalać gorącą wodą (800ml) i wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
    Banany obrać i pokroić tuż przed wylaniem tężejącej galaretki.
  • Ciasto 3. Ułożenie: biszkopt, masa budyniowa, pokrojone banany, tężejąca galaretka. Smacznego :-)

Porady

Biszkopt można nasączyć sokiem, np. z puszki po owocach, których użyjemy do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować