Pychotka

4.5 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche placki, beza, orzechy, migdały i pyszny krem

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    300g masła lub margaryny
    600g mąki
    6 żółtek
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy

    Piana:
    6 białek
    200g orzechów włoskich
    100g płatków migdałowych
    150g cukru pudru
    Powidła śliwkowe

    Masa:
    300g masła
    2,5 szkl mleka
    250g cukru pudru
    5 żółtek
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki maki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i waniliowy, żółtka, śmietanę , wyrobić kruche ciasto. Schłodzić.
    Podzielić na 3 części.
  • 2. Jedną część ciasta rozwałkować , wyłożyć do formy, posmarować powidłami.
    Składniki na pianę podzielić na 3 części.
    Białka ubić z cukrem pudrem i waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami.
    Piec około 30 minut w 180*C.

    Tak samo wykonać pozostałe 2 ciasta , na ostatnie zamiast orzechów posypać płatki migdałowe.
  • 3. Masa:
    Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodawać wystudzony budyń.
    Masę podzielić na 2 części , przełożyć placki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować