Puszysty torcik z bezami

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Lekki torcik z kolorowymi bezami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    2 galaretki wiśniowe
    2 galaretki cytrynowe
    25 dag cukru
    60 dag serka śmietankowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    500 ml śmietany kremówki ( 30 %)
    bezy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Pianka

Puszysty torcik z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    1 galaretkę wiśniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2.
    Masa:

    Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na biszkoptowy spód. Masę wyrównać na cieście. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Wierzch:

    Kolejną galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do stężenia. Gdy galaretką zacznie tężeć ubić ją mikserem na puszystą piankę. Wylać ją na ciasto i wyrównać. Wstawić do schłodzenie na około 5 godzin. Tuż przed podaniem udekorować torcik bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować