Babeczki z jeżynami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i jajko wyjmij wcześniej z lodówki. Wymieszaj w misce suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce umieść olej, jajko i mleko. Wszystko ubijaj przy użyciu miksera. Następnie dodaj do suchych składników. Wymieszaj za pomocą łopatki. Powinno wyjść lepkie ciasto.
2.Do uformowania babeczek użyj foremek (np. silikonowych). Ciasto wykładaj tak aby wypełniały jedynie połowę foremki. Na każdą babeczkę wyłóż po 3-4 jeżyny.
3.Przykryj nadzienie ciastem tak aby pozostało w pełni wewnątrz.
Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Gotową kruszonkę od razu wyłóż na babeczki.
4.Piecz w piekarniku przez 20-25 min. w temp. 180 stopni, do uzyskania rumianego koloru babeczek.
Komentarze