Babeczki z jeżynami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo proste do zrobienia babeczki z kruszonką i jeżynami.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na babeczki:

    180 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    75 ml oleju
    75 ml mleka
    150 g jeżyn

    Składniki na kruszonkę:
    40-50 g mąki pszennej
    70 g cukru
    25 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z jeżynami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z jeżynami i kruszonką 1. Mleko i jajko wyjmij wcześniej z lodówki. Wymieszaj w misce suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce umieść olej, jajko i mleko. Wszystko ubijaj przy użyciu miksera. Następnie dodaj do suchych składników. Wymieszaj za pomocą łopatki. Powinno wyjść lepkie ciasto.
  • Babeczki z jeżynami i kruszonką 2. Do uformowania babeczek użyj foremek (np. silikonowych). Ciasto wykładaj tak aby wypełniały jedynie połowę foremki. Na każdą babeczkę wyłóż po 3-4 jeżyny.
  • Babeczki z jeżynami i kruszonką 3. Przykryj nadzienie ciastem tak aby pozostało w pełni wewnątrz.
    Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Gotową kruszonkę od razu wyłóż na babeczki.
  • Babeczki z jeżynami i kruszonką 4. Piecz w piekarniku przez 20-25 min. w temp. 180 stopni, do uzyskania rumianego koloru babeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować