Pączki o bardzo wyrazistym smaku malin. Smak malin dodatkowo podkreśla imbir i kardamon.
30 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Składniki ciasta o temperaturze pokojowej:
1 kg mąki pszennej typ 405
15 żółtek
500 ml mleka
2 łyżki cukru
100 g świeżych drożdży
2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
szczypta szafranu moczona w 50 ml spirytusu( minimum przez dobę)
ekstrakt waniliowy
Do smażenia:
1 kg smalcu
łyżka spirytusu
Do nadziania:
dżem malinowy bez pestek z dodatkiem imbiru i kardamonu ( u mnie domowy)
Polewa malinowa:
100 g cukru pudru trzcinowego
około 5 łyżek soku malinowego
Puszyste pączki z dżemem i polewą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na ciasto o temperaturze pokojowej. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzina).
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy ręką , formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
3.Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany smalec, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha). Usmażone wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych
5.Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy cukierniczej.
6.Przygotowanie polewy:
cukier puder ucieramy z sokiem, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Gęstość lukru regulujemy dosypując cukru pudru lub dolewając soku w zależności od potrzeby.
Ciepłe pączki maczamy z jednej strony w lukrze i układamy na kratce kuchennej do obcieknięcia.
Komentarze