Puszyste pączki z dżemem i polewą malinową

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pączki o bardzo wyrazistym smaku malin. Smak malin dodatkowo podkreśla imbir i kardamon.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki ciasta o temperaturze pokojowej:
    1 kg mąki pszennej typ 405
    15 żółtek
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru
    100 g świeżych drożdży
    2 łyżki masła
    pół łyżeczki soli
    szczypta szafranu moczona w 50 ml spirytusu( minimum przez dobę)
    ekstrakt waniliowy

    Do smażenia:
    1 kg smalcu
    łyżka spirytusu

    Do nadziania:
    dżem malinowy bez pestek z dodatkiem imbiru i kardamonu ( u mnie domowy)

    Polewa malinowa:
    100 g cukru pudru trzcinowego
    około 5 łyżek soku malinowego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Puszyste pączki z dżemem i polewą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Do dzieży robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na ciasto o temperaturze pokojowej. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzina).
  • pączki 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy ręką , formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  • pączki 3. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • pączki 4. Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany smalec, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha). Usmażone wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych
  • pączki 5. Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy cukierniczej.
  • 6. Przygotowanie polewy:
    cukier puder ucieramy z sokiem, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Gęstość lukru regulujemy dosypując cukru pudru lub dolewając soku w zależności od potrzeby.
    Ciepłe pączki maczamy z jednej strony w lukrze i układamy na kratce kuchennej do obcieknięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Żółtko Dżem owocowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować