Puszyste ciasto migdałowe bez mąki

4.45 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto migdałowe jest bardzo popularne w Hiszpanii. Ja zapraszam na jego spolszczoną i moim zdaniem lepszą wersję. W moim wydaniu jest puszyste, lekkie i aromatyczne – przypomina biszkopt. Do wykonania tego wypieku nie używa się mąki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g płatków migdałowych,
    200 g cukru pudru,
    6 jajek,
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
    skórka otarta z 1 cytryny,
    1 łyżeczka cynamonu,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.45 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Puszyste ciasto migdałowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałowe mielimy na proszek.
  • 2. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • 3. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.
  • 4. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kremową masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę cytrynową, cynamon oraz zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy.
  • 5. Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy je do masy migdałowej. Całość ostrożnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
  • 6. Ciasto pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC przez około 55 minut – do uzyskania złotego koloru.
  • 7. Upieczone ciasto studzimy przez kilka minut w otwartym piekarniku. Po czym przekładamy je na kratkę do ostatecznego wystudzenia. Przed podaniem wypiek posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować