Puszyste bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki są puszyste i mają miękka skórkę. Idealne z konfiturami lub do słodkich burgerów.

Składniki:

  • na około 7 bułeczek

    - 1/2 szklanki letniego mleka;
    - 1 jajko;
    - 55 g miękkiego masła;
    - 7 g suchych drożdży;
    - 1 łyżka cukru;
    - 1/4 łyżeczki soli;
    - 2 szklanki mąki pszennej.

    Dodatkowo

    - 2 łyżki mleka do posmarowania;
    - ewentualnie sezam.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Burgery

Puszyste bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je widelcem. Kolejno wlej mleko i wymieszaj z jajkiem. Następnie dodaj pozostałe składniki, połącz i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Po wyrobieniu, miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto podziel na kilka równych części (podzieliłam na 7). Uformowane bułeczki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryj i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, również do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte bułki wysmaruj mlekiem i posyp sezamem.
    Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut. Wystudź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować