Pulpety z serem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pulpety



    250 g mięsa mielonego
    1 czubata łyżka bułki tartej
    6 kostek sera żółtego (1 cm/ 0,5 cm)
    sól i pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    1 jajko

    oliwa

    20 dkg sera żółtego


    Sos pomidorowy:


    2 puszki pomidorów bez skórki
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 litra wody
    sól i pieprz
    szczypta chili
    bazylia świeża lub suszona
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Ser

Pulpety z serem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:

    Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, starty czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.

    Dokładnie łączymy mieszając. Lepimy małe pulpet, do każdego wkładamy do środka kostkę sera. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony nie dłużej niż 1 minutę
  • 2. Sos:

    Pomidory, miksujemy. Do rondla wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dusimy na oliwie, podlewamy wodą, dodajemy zmiksowane pomidory, całość gotujemy około 15 minut doprawiamy wszystkimi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody
  • 3. Przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy pulpety. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec tego czasu odkrywamy, całość posypujemy startym żółtym serem.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami: ryż, ziemniaki lub makaron
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Sery Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować