Pulpety z serem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, starty czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie łączymy mieszając. Lepimy małe pulpet, do każdego wkładamy do środka kostkę sera. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony nie dłużej niż 1 minutę
2.Sos:
Pomidory, miksujemy. Do rondla wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dusimy na oliwie, podlewamy wodą, dodajemy zmiksowane pomidory, całość gotujemy około 15 minut doprawiamy wszystkimi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody
3.Przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy pulpety. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec tego czasu odkrywamy, całość posypujemy startym żółtym serem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: ryż, ziemniaki lub makaron
Komentarze