Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane z serem

4.5 (173 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciekawsza wersja klasycznych pulpetów w sosie pomidorowym

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 70 dag mielonego mięsa wieprzowego
    1 cebula
    1 łyżka mąki pszennej + do obtoczenia kotletów
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    olej
    sól, pieprz, majeranek
    20 dag koncentratu pomidorowego
    mały kubeczek śmietany 12%
    30 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z jajkami, pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do małego naczynia żaroodpornego.
  • 2. 1/2 litra wody zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem polewamy pulpety.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, posypujemy potrawę startym serem i zapiekamy jeszcze ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować