Smaczne, szybkie, świetne na rodzinny obiad. Polecam.
20 min
Składniki:
800 gr mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
8 pieczarek
½ sera mozzarella
1 jajko
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, sos sojowy,
1 łyżeczka masła
Bułka tarta do panierowania
Olej rzepakowy do smażenia
Pulpety z pieczarkami i mozzarellą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. W rondelku rozpuścić masło, dodać pieczarki i smażyć do miękkości, aż płyn wyparuje.
2.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mielonego. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego. Do mięsa dodać pieczarki i dobrze wymieszać.
3.Mozzarellę odsączyć i połowę sera pokroić w większą kostkę.
4.Z mięsa formować pulpety, w środek wcisnąć po jednej kostce mozzarelli. Panierować ze wszystkich stron w bułce tartej.
5.Olej rzepakowy rozgrzać i smażyć pulpety ze wszystkich stron na rumiano.
6.Gotowe klopsy odsączyć z oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
Komentarze