Delikatne pulpeciki można podać z makaronem lub ziemniakami
50 min
Składniki:
80 dag. mielonego mięsa
2 cebule
½ kg. pieczarek
2 ząbki czosnku
Kilka suszonych leśnych grzybów
Natka pietruszki
10 dag. śmietany 18%
1 ½ łyżki tartej bułki
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
Sok z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Bulion warzywny
Kilka łyżek mąki
Masło do zasmażki
Gotowane pulpety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mielonego mięsa dodać rozgnieciony czosnek, 1 posiekaną cebulę, jajko, tartą bułkę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać w mące i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego. Dodać suszone grzybki i gotować ok. 20 minut. Odlać część bulionu, zostawić tyle ile chcemy sosu.
2.Na patelni podsmażyć cebulkę z pokrojonymi w plastry pieczarkami i dodać do pulpetów. Gotować wszystko ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielić śmietaną. Posypać natką. Sos, jeśli nie jest zbyt gęsty, można zagęścić zasmażką z masła i mąki.
Komentarze