Pulpety z kury w koperkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety: Do mięsa mielonego dodajemy starte na drobnej tarce jajka, drobno posiekany czosnek i pieprz. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpety. Bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i delikatnie wkładamy pulpety. Pulpety gotujemy 7 - 10 minut na małym ogniu (powinien jedynie mrugać).Ugotowane pulpety odcedzamy, bulion zachowujemy.
2.Sos: W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło. Ciągle mieszając dodajemy cukier i ocet. Gotujemy przez chwilę a następnie dodajemy bulion, mleko i drobno pokruszone kromki tostowego pieczywa. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut często mieszając.
Następnie sos przecieramy przez sito by był aksamitnie gładki. Dodajemy śmietankę i koperek. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę czały czas mieszając.
3.Kasza: Wypłukaną kaszę wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy łyżkę masła i zalewamy 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Następnie przykryty garnek z kaszą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i zostawiamy na 30 - 40 minut.
Komentarze