Pulpety z indyka w sosie warzywnym z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa dać cebulę oraz odciśniętą bułkę, dodać przyprawy, jajko oraz 1 łyżeczkę siekanego koperku. Mięso dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować pulpety i obtoczyć w mące. Obsmażyć pulpety na tłuszczu z obu stron.
2.2 łyżki oleju/tłuszczu rozgrzać na patelni, dodać posiekanego w krążki pora, starta na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera, podlać bulionem, dodać pulpety i całość dusić przez chwilę aż warzywa beda miękkie. Dodać kurkumę oraz przyprawy sól, pieprz do smaku, posypać koperkiem. Podawać z ryżem, kasza lub makaronem i ulubiona surówką.
Komentarze