Pulpety z indyka w sosie warzywnym z kurkumą

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne delikatne mięso w sosie warzywnym które podane z ryżem i surówką to danie dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 mała bułka kajzerka
    Mleko
    1 polska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 jajko
    1 biała część pora
    1marchewka
    1 korzeń pietruszki
    Kawałek korzenia selera
    1 płaska łyżeczka kurkumy
    1 szklanka bulionu
    Opcjonalnie: 1 łyżka siekanego koperku
    Mąka do obtaczania

    Tłuszcz do smazenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpety z indyka w sosie warzywnym z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa dać cebulę oraz odciśniętą bułkę, dodać przyprawy, jajko oraz 1 łyżeczkę siekanego koperku. Mięso dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować pulpety i obtoczyć w mące. Obsmażyć pulpety na tłuszczu z obu stron.
  • 2. 2 łyżki oleju/tłuszczu rozgrzać na patelni, dodać posiekanego w krążki pora, starta na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera, podlać bulionem, dodać pulpety i całość dusić przez chwilę aż warzywa beda miękkie. Dodać kurkumę oraz przyprawy sól, pieprz do smaku, posypać koperkiem. Podawać z ryżem, kasza lub makaronem i ulubiona surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kurkuma Marchewka Seler Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować