Pulpety z indyka podane w sosie warzywno-pomidorowym są delikatne i soczyste. Można podać je z ryżem, kaszą czy makaronem oraz ulubioną surówką. Polecam.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
1 cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
mąka do obtoczenia
1 białą część pora
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek korzenia selera
1/2 l bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Pieprz i sól do smaku
Pulpety z indyka w sosie warzywno- pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę obrać i drobno pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, wystudzić i dodać do zmielonego mięsa. Kajzerkę odcisnąć i zmielić przez maszynkę dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Mięso dokładnie wyrobić na jednolitą masę, wstawić do lodówki na ok. 30 minut aby masa stężała.
2.Z mięsa formować pulpety, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po czym przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojonego w piórka pora, marchewkę, pietruszkę i selera startego na tarce o grubych oczkach, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Podlać bulionem i chwilę poddusić aż warzywa będą półmiękkie. Do warzyw dodać pulpety i przecier pomidorowy, naczynie przykryć i dusić razem ok. 20 minut. Poda ac z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego.
Komentarze