Pulpety z indyka w sosie warzywno- pomidorowym

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pulpety z indyka podane w sosie warzywno-pomidorowym są delikatne i soczyste. Można podać je z ryżem, kaszą czy makaronem oraz ulubioną surówką. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 bułka kajzerka namoczona w mleku
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    mąka do obtoczenia

    1 białą część pora
    2 średnie marchewki
    1 korzeń pietruszki
    Kawałek korzenia selera
    1/2 l bulionu
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Pieprz i sól do smaku

    Tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Dania z indyka

Pulpety z indyka w sosie warzywno- pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obrać i drobno pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, wystudzić i dodać do zmielonego mięsa. Kajzerkę odcisnąć i zmielić przez maszynkę dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Mięso dokładnie wyrobić na jednolitą masę, wstawić do lodówki na ok. 30 minut aby masa stężała.
  • 2. Z mięsa formować pulpety, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po czym przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojonego w piórka pora, marchewkę, pietruszkę i selera startego na tarce o grubych oczkach, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Podlać bulionem i chwilę poddusić aż warzywa będą półmiękkie. Do warzyw dodać pulpety i przecier pomidorowy, naczynie przykryć i dusić razem ok. 20 minut. Poda ac z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować