1 kg mięsa z indyka
7 łyżek bułki tartej
2 jaka
cebula
6 ząbków czosnku
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki oregano suszonego
sól, pieprz do smaku
Sos borowikowy:
około 6- 8 średniej wielkości borowików
cebula
czosnek
1 łyżka musztardy francuskiej
1 szkl śmietany 30%
1/2 szkl kwaśnej śmietany
3/4 szkl wody
pęczek koperku
Pulpety z indyka w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić,dodać jaka, bułkę tartą, sos sojowy, 3- 4 łyżki wody, czosnek i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju razem z oregano, dodać do masy mięsnej, dodać sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wyrobić.
Formować małe kulki, obtaczać w mące i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
2.Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić, czosnek posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby , chwilę dusić, zalać słodką i kwaśną śmietaną ,wlać wodę, dodać pulpety,musztardę, dusić do lekkiego zgęstnienia sosu.
W razie konieczności dodać sól i pieprz, posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze