Pulpety
ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
sól
pieprz
czosnek granulowany szczypta
majeranek
ok. 100/150 ml. wody
2 łyżki bułki tartej
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
wegeta
Składniki na sos
1 duża papryka czerwona
1 mała cebulka
pół puszki pomidorów krojonych
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół szklanki wody lub bulionu
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
szczypta cukru
Pulpety w sosie paprykowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy delikatniejsze)Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut.
W między czasie w garnku zagotować wodę (ok 750 ml.) z wegetą liściem laurowym i zielem angielskim.
Brukselkę obrać z zewnętrznych listków.
Masę mięsną dzielimy na 8 części. Każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, na środku ułożyć brukselkę i zakleić formując okrągły pulpecik.
Gotowe pulpety wkładamy na przygotowany wcześniej wrzątek z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
2.Cebulę obrać i drobno posiekać następnie zeszklić na łyżce masła.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę dodać do podsmażonej cebuli. Krotko razem przesmażamy. Przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem do miękkości można podlać delikatnie wodą (3/4 łyżki) aby się nie przypaliła.
Do miękkiej papryki dodać pomidory i dalej krótko gotujemy aż pomidory się lekko rozpadną, przyprawiamy solą pieprzem i słodką papryką oraz szczyptą cukru.
Całość za pomocą blendera miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Pół szklanki wody ok 120 ml. wymieszać z mąką wlać do sosu i zagotować mieszając aby nie powstały grudki.
Komentarze