Pulpety w sosie meksykańskim

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach, pachnące kolendrą soczyste pulpeciki otoczone wyrazistym, pikantnym sosem o smaku całego Meksyku, na bazie pomidorów, mieszanki rozmaitych papryk i czerwonej fasoli to świetna propozycja rozgrzewającego, aromatycznego dania obiadowego.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Pulpety:
400g mięsa z łopatki
100g surowego boczku
300g fileta z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
2 łyżki kolendry w ziarnach
mąka do obtoczenia kotlecików
1,5l bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Sos meksykański:
500g passaty pomidorowej
1 cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 papryczka jalapeno
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety w sosie meksykańskim

  • 1. Pulpety:
    Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso z łopatki, boczek, fileta i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki, utartą w moździerzu kolendrę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.
  • 2. Sos meksykański:
    Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kukurydzę i fasolę odsączyć zalewy. Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, passatę pomidorową, ostrą paprykę, słodką paprykę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Następnie dodać czerwoną i żółtą paprykę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną papryczkę jalapeno, kukurydzę i fasolę z puszki. Sos gotować około 10 minut, zagęścić mąką wymieszaną z wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Do gotowego sosu meksykańskiego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
  • 4. Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoDanie obiadowepulpetykotletymieloneobiaddaniesmaczneszybkieciekawemeksykańskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety w sosie pomidorowym

Dodane przez: PolskaGotuje

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety...kto ich nie lubi.Najbardziej...

Żeberka w sosie meksykańskim

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Żeberka w sosie meksykańskim

Te żeberka są tak wściekle pyszne,...

pulpety

Dodane przez: Anitka0804

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne mięsne kuleczki w aksamitnym...

Pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: klaudia0318

Pulpety w sosie koperkowym

Moje ulubione pulpety.

Pulpety w sosie pieczarkowym

Dodane przez: mysza75

Pulpety w sosie pieczarkowym

Polecam pulpety, jak nie mamy pomysłu...

Pulpety w sosie pomidorowym

Dodane przez: kuchenny świat

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne gotowane pulpety w sosie...