Pulpety w sosie meksykańskim

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach, pachnące kolendrą soczyste pulpeciki otoczone wyrazistym, pikantnym sosem o smaku całego Meksyku, na bazie pomidorów, mieszanki rozmaitych papryk i czerwonej fasoli to świetna propozycja rozgrzewającego, aromatycznego dania obiadowego.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pulpety:
    400g mięsa z łopatki
    100g surowego boczku
    300g fileta z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    2 łyżki kolendry w ziarnach
    mąka do obtoczenia kotlecików
    1,5l bulionu drobiowego
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz

    Sos meksykański:
    500g passaty pomidorowej
    1 cebula
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 papryczka jalapeno
    1 łyżeczka ostrej papryki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżki mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Pulpety

Pulpety w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso z łopatki, boczek, fileta i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki, utartą w moździerzu kolendrę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.
  • 2. Sos meksykański:
    Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kukurydzę i fasolę odsączyć zalewy. Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, passatę pomidorową, ostrą paprykę, słodką paprykę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Następnie dodać czerwoną i żółtą paprykę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną papryczkę jalapeno, kukurydzę i fasolę z puszki. Sos gotować około 10 minut, zagęścić mąką wymieszaną z wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Do gotowego sosu meksykańskiego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
  • 4. Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować