Pulpety marchewkowe w sosie pomidorowym

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje dzieci nie chciały jeść gotowanej marchewki, więc wymyśliłam pulpeciki. Tak im smakują, że jadłyby je co dzień.

Składniki:

  • ● 80 dag marchewki
    ● 2 ziemniaki
    ● 2 płaskie łyżki kaszy manny
    ● 20 dag margaryny
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● 4 ząbki czosnku
    ● mała cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● kilka listków natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety marchewkowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki
    obieramy i myjemy. Ścieramy
    na tarce o małych oczkach,
    odciskamy, a sok zachowujemy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Z masy formujemy
    małe pulpety. Smażymy na 3/4
    roztopionej margaryny. Odkładamy
    w ciepłe miejsce.
  • 2. Cebulę obieramy, siekamy
    i szklimy w rondelku na pozostałej margarynie. Dodajemy
    koncentrat pomidorowy.
  • 3. Zachowany sok mieszamy
    z kaszą i 200 ml wody. Wlewamy
    do cebuli, mieszamy. Dodajemy
    pulpety. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok.
    15 minut. Czosnek obieramy
    i siekamy. Dodajemy do sosu,
    mieszamy. Potrawę zdejmujemy
    z ognia. Dekorujemy natką
    pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować