Pulpety marchewkowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewki
obieramy i myjemy. Ścieramy
na tarce o małych oczkach,
odciskamy, a sok zachowujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy
małe pulpety. Smażymy na 3/4
roztopionej margaryny. Odkładamy
w ciepłe miejsce.
2.Cebulę obieramy, siekamy
i szklimy w rondelku na pozostałej margarynie. Dodajemy
koncentrat pomidorowy.
3.Zachowany sok mieszamy
z kaszą i 200 ml wody. Wlewamy
do cebuli, mieszamy. Dodajemy
pulpety. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok.
15 minut. Czosnek obieramy
i siekamy. Dodajemy do sosu,
mieszamy. Potrawę zdejmujemy
z ognia. Dekorujemy natką
pietruszki.
Komentarze